HOME    ABOUT    CONTACT    CATEGORIES    FACEBOOK    TUMBLR    TWITTER G    TWITTER R   

ANNA DELLO RUSSO    STYLE.COM    W    VOGUE    HARPER'S BAZAAR    ELLE    NUMÉRO    L'OFFICIEL    NYLON    DANSK    LUSH    GQ    THE ROOM   

12/07/2012

WEEKLY CONFESSION: KELEPECZ RÓBERT, A TOMMY HILFIGER BRAND MANAGEREMióta dolgozol a Tommy Hilfigernél és mi a munkád?

8 éve dolgozom a Tommy Hilfigernél és brand manager vagyok.


Miért pont a TH-t választottad?

Ez érdekes történet, tulajdonképpen nem én választottam, a TH „választott” engem. :) Már 4 éve dolgoztam a Hugo Bossban, amikor 2004-ben a forgalmazó cég, a Roland úgy döntött, hogy a behozza a TH-t is. Ehhez kellett egy új ember, és a választás rám esett. Őszintén bevallom, hogy először nem igazán lelkesedtem. A Boss letisztult, szofisztikált légköréből egy sportos színkavalkádba csöppentem, nem volt könnyű beleszokni. Ugyanakkor hatalmas kihívás volt, hiszen ránk hárult a feladat, hogy bevezessük a márkát, megismertessük az emberekkel, és megmutassuk nekik, hogy a TH nem csak galléros pólóból és melegítőből áll. Ma már sokkal közelebb érzem magamhoz ezt a stílust a maga lazaságával, szemben a Boss fegyelmezettségével.

 
Mit takar az, hogy brand manager, mit csinálsz pontosan?

Könnyebb lenne arra válaszolni, hogy mit nem… :) A legfontosabb feladata egy brand managernek az áru megrendelése, megvásárlása. A TH-nél egy évben 2 főkollekció (tavasz, ősz), és 4 kis kollekció (kora tavasz, nyár, kora ősz, karácsony) létezik. A rendelés előtt egy rendelési tervet készítünk a fogyások és eladások alapján, amiből kapunk egy képet, hogy miből mennyit kell rendelni. Ha megvan a terv, irány egy holland vagy német showroom, és mehet a rendelés.

Egy főkollekció megrendelése az én gyorsnak mondott tempómban 3 napot vesz igénybe. Ezalatt a 3 nap alatt minden koncentrációmra szükség van, hiszen a magyar TH üzletek fél évi árukészletét határozom meg 3 nap alatt!
Nehéz és kimerítő feladat, mert rengeteg dologra kell figyelnem: dönteni kell a fazonokról, a színekről, a méretekről, és nem utolsó sorban arról, hogy a vevőknek vajon tetszeni fog-e. Közben pedig folyamatosan figyelni kell a rendelési tervet, nehogy elszálljak és túl sokat vegyek vagy éppen túl keveset. 
 
Az üzletek forgalma múlik ezeken a döntéseken. Rátermettség, rutin, merészség és még egy tényező szükséges a rendelési folyamathoz: a vevőknek kell rendelni, soha nem magadnak! Szerencsére nem tudom, csak sejtem, hogy ott lehet hibázni, ha a megrendelő a maga ízlését, stílusát rendeli és azt akarja a vevőkre ráerőltetni.

Jelenleg 3 márkaüzlet és 10 TH-t is árusító Roland üzlet van az országban.
Intézem a mindennapos dolgaikat, meghatározom az üzletterek és a kirakatok kialakítását, részt veszek a raktározási feladatokban, tréningelem a személyzetet, és kezelem a vásárlói panaszokat, látogatom és ellenőrzöm az üzleteket. Ha pedig éppen nincs semmi különös feladat, akkor beállok egy üzletbe eladni. Általában igyekszem egy hónapban 8-10 napot üzletekben tölteni, hiszen így kerülhetek kapcsolatba a vásárlókkal. Így szerezhetek tapasztalatokat, egy-egy rendeléshez, kaphatom a visszajelzéseket, elbeszélgethetek velük az igényeikről, és a pozitív vagy negatív élményeikről.
A rendelésen kívül ezt szeretem legjobban a munkámban, mert sehol nem érnek olyan sikerélmények, mint amilyenek az üzletben fordulnak elő velem.
Nincs annál jobb érzés, ha egy vevő megdicséri a kollekciót, az üzletet, vagy megköszöni a segítséget, amit nyújtottál és látod rajta, hogy igazán hálás, amiért elégedetten távozhat.

Ezek a dolgok tudnak előre vinni és ezért érdemes ezt az egészet csinálni.

Szerinted ki a Tommy Hilfiger célközönsége, illetve általában kik hordják a márka termékeit?

A TH vásárlói a 30-60 éves korosztály, a Hilfiger Denim-et pedig a 20-40 éves korosztály vásárolja. Nagyjából ez is a meghatározott célközönség.
Nagyon sok a külföldi vásárlónk, ők a bátrabb és a merészebb dolgokat is megveszik, a termék ára gyakran nem mérvadó. A hazai vásárlók megfontoltabbak és óvatosabbak, Magyarországon sajnos még mindig nehezebben fogadják be a TH stílusát, leginkább a basic darabokat keresik és az egyszerűbb dolgokat vásárolják.


Mennyire tartjátok szem előtt az éppen aktuális trendeket, visszaköszönnek-e a különböző kollekciókban az éppen trendi színek, szabásvonalak?

Természetesen a TH is követi az aktuális trendeket amellett, hogy egyfajta időt állósságra is törekszik. „Classic. American. Cool.” – mondja maga a Tommy Hilfiger. A márkának nem célja követni a gyors, intenzív divat változásokat, sokkal inkább az, hogy ne csak 1-2 szezonra szóljon 1-1 ruhadarab. A TH kollekció minden szezonban 3 színsztoriból áll. 2 mindig az éppen aktuális trendeket, színeket követi, a harmadik pedig a tipikus és tradicionális Tommy piros-fehér-kék kollekció, újratöltve. :) Megsúgom, mindig ennek van a legnagyobb sikere! A Hilfiger Denim a fiatal korosztálynak szól, szezononként eltérő kollekciókkal. Hol egy szabadtéri zenei fesztivál, hol egy rock csapat, hol pedig az amerikai bentlakásos iskolák tanulóinak öltözködési stílusa inspirálja. Természetesen itt is elő-elő bukkan a tipikus Tommy stílus és annak színei.


Hordod-e a Tommy Hilfiger ruháit, illetve milyen márkák tetszenek még rajta kívül? 

Természetesen hordom, nem csak kötelességből, hanem mert jól is érzem magam bennük. Általában szeretek mindent nálunk letudni, csak akkor vásárolok máshol, ha nem kapom meg nálunk azt, amire szükségem van, illetve ha más stílust szeretnék. Tavaly télen jött egy gondolat, hogy én most akkor minden nap, minden helyzetben elegáns és letisztult akarok lenni.
  Sajnos nálunk nem sok minden áll rendelkezésre ehhez az úgymond szofisztikált stílushoz, bajban is voltam. Szerencsére hamar el is múlt ez az időszakom. :) A TH mellett a Diesel, a G-Star és a Fred Perry stílusa az, ami tetszik és közelebb áll hozzám.Mi a személyes véleményed a magyar emberek öltözködési stílusáról?

Úgy gondolom szerencsére nem olyan rossz a helyzet. Pár éve - mióta az olcsó és nagyon divatos üzletláncok betették lábukat hazánkba – egyértelműen látszik a pozitív változás. Bárki hozzájuthat már viszonylag olcsón a legdivatosabb cuccokhoz. Sajnos ugyanakkor megfigyelhető egyfajta sablonosság is, ezen üzletek rendszeres vásárlói nagyjából mind ugyanúgy néznek ki. :)

Sokszor látok olyat, hogy egy lány vagy srác egy az egyben a kirakati, vagy az üzlettérben elhelyezett babák teljes szettjét viseli. Semmi gond nincs ezzel, csak az, hogy az egyéniségét nem teszi hozzá.Ezek az outfitek néha eltúlzottak, a legtöbbet próbáljuk meg megmutatni pár babán 1-1 kollekcióból, afféle inspirációk. Én ilyen esetekben mindig javaslom, hogy próbáljuk meg a vevő saját egyéniségét is belevinni az öltözetébe. Véleményem szerint ma már nem annyira pénz kérdése divatosan öltözni, számos lehetőség, segítség (divat blogok, magazinok) és hely (pl. secondhand üzletek) állnak rendelkezésére azoknak, akiknek nincs pénzük vagy fogékonyságuk divatosnak lenni. Ehhez persze szükség van magára az IGÉNYRE is, amivel viszont nem áll annyira jól hazánk, és ez egy elszomorító tény.


Melyik városban élnél, ha választhatnál?

A munkám miatt sokat utazom, sok várost van lehetőségem megismerni.
Vannak kedvenc városok, leginkább Róma és London az, ami nagyon közel áll hozzám. London borzasztó érdekes, tele lehetőségekkel. Az ember sohasem unatkozik, mindig van valami, ahová el kell menni vagy látni kell..! :)
Róma épületei, parkjai, és az egész város hangulata rabul ejt, nem lehet vele betelni, talán ha ott élhetnék sikerülne..!:)
Mégis, én azt mondom, hogy egy 2012-es viszonyoknak megfelelően fejlett, toleráns és békés Budapesten élnék a legszívesebben.

Ki az az előadó, akinek akár most azonnal elmennél egy koncertjére?

Madonna, Coldplay, Diana Krall, Sade. Bármikor jöhetnek- vagy én megyek! :)

Mi az a három dolog, amit feltétlen magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?

Ez azért nehéz kérdés, mert sok múlik azon, hogy azon a bizonyos szigeten milyen az infrastruktúra, van-e áram, vagy bármiféle rádió jel, -vétel, stb… :) Maradjunk annál, hogy semmi sincs, így elsősorban a kutyám vinném, neki mindenképp ott a helye! :) Másodsorban pedig egy kedvenc könyv, papír, ceruza. Hopp, ez így már 4, sorry! :)


No comments:

Post a Comment